Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Serowar |
---|---|
Kod: | 751302 |
Synteza: | Prowadzi procesy wytwarzania różnego typu serów podpuszczkowych dojrzewających oraz różnego rodzaju twarogów i serków twarogowych. |
Zadania zawodowe: |
wytwarzanie serów podpuszczkowych dojrzewających: prowadzenie w różny sposób, zależnie od rodzaju wyrabianego sera, procesów zaprawiania mleka i jego enzymatycznej koagulacji, obróbki uzyskanego skrzepu (krojenia, osuszania ziarna), formowania i prasowania serów, ich solenia i dojrzewania; wytwarzanie bundzu z mleka owczego lub krowiego i przetwarzanie bundzu na bryndzę; wytwarzanie twarogu kwasowego: prowadzenie procesów zaprawiania i kwasowej koagulacji mleka, obróbki uzyskanego skrzepu (krojenia, płukania, odczerpywania serwatki) i prasowania; wytwarzanie twarogu kwasowo-podpuszczkowego: prowadzenie procesów zaprawiania i kwasowo-podpuszczkowej koagulacji mleka, wyczerpywanie masy sera przez ociekanie i prasowanie; wytwarzanie klasycznych serów twarogowych, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia, przez formowanie twarogu kwasowego w postaci płaskiego bloku, krojonego na odpowiednio mniejsze porcje, lub w tzw. klinki; wytwarzanie serów twarogowych dojrzewających przez doprawianie twarogu kwasowego i jego mielenie, formowanie serków oraz ich osuszanie, solenie i dojrzewanie; wytwarzanie z twarogu kwasowego lub kwasowo-podpuszczkowego różnego rodzaju serków twarogowych przez rozdrabnianie twarogu, mieszanie go z różnymi dodatkami, prowadzenie obróbki cieplnej itp.; pakowanie serów z zastosowaniem różnych materiałów opakowaniowych; przeprowadzanie czyszczenia, mycia i dezynfekcji pomieszczeń i urządzeń stosowanych przy wyrobie serów; wykonywanie podstawowych czynności konserwacyjnych urządzeń; wykonywanie zadań pokrewnych; nadzorowanie innych pracowników. |